Ce însemnătate are expresia „vie împărăția Ta” din rugăciunea domnească?

Întrebare:

În rugăciunea “Tatăl nostru”, Domnul Isus spune: “vie Împărăția Ta”. Ce înseamnă cuvîntul acesta? Se referă oare la faptul că împărăția lui Dumnezeu va fi doar pe pământ așa cum afirmă martorii lui Iehova? La ce s-a referit Domnul Isus cînd a spus “vie împărăția Ta”?

vie împărăția Ta

Martorii lui Iehova declară cu multă îndrăzneală că Împărăția lui Dumnezeu va fi doar pe pământ din moment ce însăși Domnul Isus s-a rugat cu cuvintele “vie Împărăția Ta”.

Sfintele Scripturi ne spun că Domnul Isus este Împăratul împăraților și suveran asupra creației Sale.

“Voi Mă numiți, Învățătorul și Domnul, și bine ziceți, căci sînt.” (Ioan 13:13)

Mesajul central al Domnului Isus a fost “Împărăția lui Dumnezeu” și ceea ce îl califică pe om să intre în Împărăția lui Dumnezeu este neprihănirea oferită prin credință în Isus Hristos.

“Isus străbătea toată Galilea, învățînd pe norod în sinagogi, propovăduind Evanghelia Împărăției, și tămăduind orice boală și orice neputință care era în norod.” (Matei 4:23)

și

“Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor și a Fariseilor, cu niciun chip nu veți intra în Împărăția cerurilor.” (Matei 5:20)

Cuvântul “Împărăție” este folosit în ambele Testamente cu referire la suveranitatea lui Dumnezeu cît și cu privire la relația Sa răscumpărătoare cu cei ce cred în Isus Hristos. În Noul Testament pentru Împărăția lui Dumnezeu sunt folosite două expresii: “Împărăția lui Dumnezeu” și “Împărăția cerurilor”. Cel din urmă este folosit doar în Evanghelia după Matei. Matei folosește “Împărăția lui Dumnezeu” de patru ori. “Împărăția cerurilor” este o frază semitică folosită de către Evrei care din respect față de Dumnezeu evitau să pronunțe numele lui Dumnezeu.

“Mă voi scula, mă voi duce la tatăl meu, și-i voi zice: Tată, am păcătuit împotriva cerului și împotriva ta.” (Luca 15:18)

Pentru o înțelegere mai profundă a expresiei folosite de Isus în rugăciunea “Tatăl nostru” este important să privim la însemnătatea cuvintului “malkut” în limba Ebraică și cuvântului “basileia” în limba greacă folosite pentru “Împărăția lui Dumnezeu.”

Când cuvântul “malkut” se referă la Dumnezeu, se referă la autoritatea sau domnia Sa cerească.

“Vor spune slava împărăției Tale, și vor vesti puterea Ta, ca să facă cunoscut fiilor oamenilor puterea Ta, și strălucirea plină de slavă a împărăției Tale. Împărăția Ta este o împărăție vecinică, și stăpînirea Ta rămîne în picioare în toate veacurile.” (Psalmul 145:11-13)

și Ps. 103:19

“Domnul Și-a așezat scaunul de domnie în ceruri, și domnia Lui stăpînește peste tot.”

În Noul Testament cuvântul “basileia” are sensul de autoritate, domnie și sfera peste care autoritatea și domnia Lui este manifestată. În Evanghelia după Luca 23:42 și Ioan 18:36  este scris:

“Și a zis lui Isus:,,Doamne, adu-Ți aminte de mine, cînd vei veni în Împărăția Ta!” și  ,,Împărăția Mea nu este din lumea aceasta„, a răspuns Isus.,,Dacă ar fi Împărăția Mea din lumea aceasta, slujitorii Mei s-ar fi luptat ca să nu fiu dat în mînile Iudeilor; dar acum, Împărăția Mea nu este de aici„.

CITESTE MAI MULT: https://moldovacrestina.md/ce-insemnatate-expresia-vie-imparatia-ta-din-rugaciunea-domneasca/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s